در این مطلب قرارداد نمایندگی بازرگانی – اتاق بازرگانی بینالمللی موردبررسی قرار گرفته شده و نمونهای از این قرارداد توسط کارشناسان رسمی دادگستری تهیه و آورده شده است.
قرارداد نمایندگی بازرگانی
فیمابین:…………………………………………………………………………………………….
که دفتر مرکزی او واقع است در: ……………………………………………………………………..
(که منبعد (اعطاکننده نمایندگی) نامیده میشود).
و …………………………………………………………………………………………….
که دفتر مرکزی او واقع است در: ……………………………………………………………………..
(که منبعد نماینده نامیده میشود)
توافقی به شرح ذیل به عمل آمد:
ماده ۱- منطقه و کالا
- ۱-۱- اعطاکننده نمایندگی نماینده را (که سمت قبول نموده) به سمت نماینده تجارتی خود بهمنظور توسعه فروش کالاهای مندرج دربند ۱ از ضمیمه ۱ (که منبعد کالا نامیده میشود) در منطقهای که دربند ۲ از ضمیمه ۱ تعریفشده است (که منبعد منطقه نامیده میشود) منصوب مینماید.
- ۱-۲- هرگاه اعطاکننده نمایندگی تصمیم به فروش کالاهای دیگر در منطقه بگیرد، باید مراتب را به نماینده اطلاع دهد تا امکان ضمیمه شدن کالاهای مذکور به کالاهایی که موجب بند ۱-۱ (ضمیمه) مشخصشدهاند موردبحث قرار بگیرد. بههرحال تعهد فوقالذکر دایر بر اطلاع به نماینده درصورتیکه مشخصات کالاهای جدید بهگونهای باشد که نماینده تخصص لازم جهت ارائه کالاهای مذکور را نداشته باشد (بهطور مثال کالاهایی از نوع کاملاً متفاوت) لازمالاجرا است.
ماده ۲- حسن نیت و رفتار عادلانه
- ۱-۲- طرفین باید در اجرای تعهدات خویش بر اساس این موافقتنامه و بر مبنای حسن نیت، رفتار عادلانه و مناسب عمل نمایند.
- ۲-۲- شرایط این قرارداد و نیز هرگونه توافق دیگری که توسط طرفین و در ارتباط با روابط توزیع به عمل آید باید بر اساس حسن نیت کامل تعبیر و تفسیر گردد.
ماده ۳- وظایف نماینده
- ۱-۳- نماینده موافقت مینماید که بهترین سعی خود را جهت توسعه فروش کالاها در منطقه طبق دستورالعملهای منطقی اعطاء کننده نمایندگی به کار گرفته و با جدیت یک تاجر مسئول منافع اعطاء کننده نمایندگی را موردحمایت قرار دهد.
- ۲-۳- نماینده نباید سفارشات خارج از منطقه را بپذیرد مگر آنکه اعطاکننده نمایندگی اجازه آن را داده باشد. هرگاه نماینده با مشتری داخل در منطقه مذاکره نموده که نتیجه آن انعقاد قرارداد فروش با مشتریان خارج از منطقه باشد (۱) ماده ۲-۱۵ اعمال خواهد شد.
- ۳-۳- بهجز در مواردی که مشخصاً توافق شده باشد نماینده مجاز نیست که از طرف اعطاء کننده نمایندگی قرارداد منعقد یا اینکه به هر نحوی وی را در قبال اشخاص ثالث متعهد نماید. (۲)
او صرفاً سفارشاتی از مشتریان برای اعطاء کننده نمایندگی جلب مینماید که نامبرده (بهجز در مورد ماده ۲-۴- ذیل) مختار در رد یا قبول آنها میباشد. (۳)
- – بهعنوانمثال برای کالاهایی که به شعبه مستقر در خارج از کشور فروخته میشود، نماینده در محدوده منطقه خود عمل مینماید اما فروش به مشتری خارجی میباشد و در صورت عدم وجود ماده (۲-۱۵) نماینده حقی بر کارمزد ندارد.
- – شق دیگر یعنی اعطاء اختیار به نماینده جهت انعقاد قرارداد از طرف اعطاء کننده نمایندگی در فرم نمونه در نظر گرفته نشده است زیرا این امر در تجارت بینالمللی خیلی مرسوم نیست. البته اگر طرفین به دلایلی بخواهند که نماینده اجازه انعقاد قرارداد از طرف اعطاء کننده نمایندگی داشته باشد میتوانند نظر خود را در ماده ۳-۳ تأمین نمایند.
- – باید توجه داشت که در موارد خاصی شخص ثالث ممکن است در اختیار ظاهری نماینده تکیه نماید بدین معنی که بهخصوص در سیستمهای حقوقی که عملکرد نماینده به نیابت از طرف اعطاء کننده نمایندگی مرسوم است، حذف چنین اختیاری در قرارداد فیمابین اعطاء کننده نمایندگی و نماینده (مانند ماده ۳-۳- این فرم نمونه) لزوماً شخص ثالث را که دلایل خوبی دارد تا نماینده را ظاهراً دارای اختیار بداند ملزم نخواهد نمود، بنابراین توصیه میگردد که اعطاء کننده نمایندگی از هرگونه عملی که ممکن است در شخص ثالث این تصور را ایجاد بکند که نماینده دارای اختیار تعهد است اجتناب نماید، و درصورتیکه لازم و ممکن باشد شخص ثالث را از این امر که نماینده هیچگونه اختیاری درزمینهٔ متعهد نمودن اعطاء کننده نمایندگی ندارد مطلع نماید.
- – نماینده باید در مذاکره با مشتریان، کالاها را دقیقاً طبق مفاد و شرایط قرارداد فروش که توسط نمایندگی به وی ابلاغ گردیده، عرضه نماید. (۱)
- – نماینده نمیتواند بدون داشتن مجوز قبلی کتبی از اعطاء کننده نمایندگی وجوهی را از طرف نامبرده دریافت نماید. درصورتیکه نماینده برای این امر اختیار داشته باشد، باید آنها را در اسرع وقت برای اعطاء کننده نمایندگی حواله کند و تا آن زمان آنها را بهطور جداگانه از طرف اعطاء کننده نمایندگی به ودیعه بگذارد.
ماده ۴- قبولی سفارشات توسط اعطاء کننده نمایندگی
اعطاء کننده نمایندگی باید بدون تأخیر نماینده را از رد یا قبولی خود در مورد سفارشاتی که توسط نامبرده به وی ارائهشده مطلع نماید. اعطاء کننده نمایندگی میتواند بنا بر صلاحدید خود هر یک از سفارشات را که توسط نماینده به وی ارائهشده قبول یا رد نماید.
۲-۴- بههرحال اعطاء کننده نمایندگی نمیتواند سفارشات ارائهشده توسط نماینده را بهطور غیرمنطقی رد نماید. بخصوص رد مکرر سفارشات برخلاف حسن نیت (مثلاً اگر فقط بهمنظور خدشهدار نمودن فعالیت نماینده صورت بگیرد) بهعنوان نقض قرارداد توسط اعطاء کننده نمایندگی تلقی خواهد شد.
ماده ۵- قرارداد نمایندگی بازرگانی
تعهد عدم رقابت
- ۱-۴- نماینده نباید بدون داشتن مجوز کتبی از اعطاء کننده نمایندگی در تمام مدت این قرارداد اقدام به ساخت، توزیع یا قبول نمایندگی کالاهایی را بنماید که کالاهای (موضوع این قرارداد) رقابت داشته باشد.
- ۲-۴-نماینده میتواند در مورد هرگونه کالایی که رقیب کالاهای (موضوع این قرارداد) نیستند قبول نمایندگی نموده یا اقدام به ساخت یا توزیع آنها بنماید، بهشرط اینکه قبلاً اعطاء کننده نمایندگی را از فعالیت خود در این زمینه مطلع نموده باشد. بههرحال تعهد مذکور مبنی بر اطلاع به اعطاء کننده نمایندگی لازمالاجرا نخواهد بود درصورتیکه مشخصات کالاهایی که نمایندگی آنها را قبول نموده است و زمینه فعالیت اعطاء کننده نمایندگی که نماینده تمایل دارد از طرف او عمل نماید بهگونهای باشد که احتمال اینکه منافع اعطاء کننده نمایندگی تحت تأثیر قرار گیرد غیرمنطقی باشد.
- ۳-۵- نماینده باید در صورت تقاضای اعطاء کننده نمایندگی از قبول نمایندگی یا توزیع کالای غیر رقیب سازندهای که رقیب اعطاء کننده نمایندگی میباشد خودداری نماید، مشروط بر اینکه تقاضای نامبرده با توجه به اوضاعواحوال قضیه منطقی باشد. (۲)
- ۴-۵- نماینده اعلام میدارد در تاریخی که این قرارداد به امضاء میرسد نسبت به عرضه و یا توزیع یا ساخت بهطور مستقیم و یا غیرمستقیم ) کالای مندرج در ضمیمه شماره دو اقدام نماید.
- -این بهمنظور حصول اطمینان از این امر است که سفارشات مشتریان با مفاد و شرایط اعطاء کننده نمایندگی مطابقت داشته باشد (بهعنوانمثال قیمتها، شرایط تحویل و غیره) اگر اینطور نباشد (به دلیل آنکه نماینده اطلاعات غیر اطلاعات غیر صحیح به مشتری بالقوه داده است) اعطاء کننده نمایندگی درصورتیکه سفارش را رد نماید (حداقل ازنقطهنظر تجاری) در وضعیت دشواری قرار خواهد گرفت.
- -برای مثال اگر دلایلی برای این نگرانی وجود داشته باشد که همکاری با رقیب ممکن است به اعتماد بین طرفین یا حمایت از اطلاعات محرمانه لطمهای وارد سازد.
ماده ۶- سازماندهی فروش، تبلیغات و نمایشگاهها
- ۱-۶-نماینده باید سازمان مناسبی را برای فروش و در صورت اقتضاء برای خدمات پس از فروش با کلیه امکانات و کارکنان و لازم فراهم آورد تا اجرای تعهدات خود بهموجب این قرارداد را در سراسر منطقه تضمین نماید.
- ۲-۶-طرفین میتوانند در مورد انجام تبلیغات در منطقه بهطور مشترک توافق نمایند. محتویات هر نوع تبلیغ باید به تائید اعطاء کننده نمایندگی رسیده باشد. هزینه تبلیغاتی که توسط نماینده انجام میشود باید طبق بند یک ضمیمه شماره یک بین طرفین تقسیم گردد.
- ۳-۶- طرفین در مرد شرکت خود در نمایشگاههای داخل در منطقه توافق خواهند نمود، هزینه شرکت نماینده در چنین نمایشگاههایی باید طبق بند یک ضمیمه شماره ۳ بین طرفین تقسیم گردد.
ماده ۷-میزان فروش – تضمین حداقل میزان تضمینشده
- ۱-۷- طرفین میتوانند بهطور سالیانه در مورد میزان فروش سال بعد توافق نمایند.
- ۲-۷- طرفین بهترین سعی خود را برای رسیدن به میزان فروش موردتوافق به عمل خواهند آورد، اما عدم وصول (به میزان مذکور) به معنای نقض قرارداد توسط یکطرف نخواهند بود مگر آنکه طرف مذکور بهطور واضح مقصر باشد.
- ۳-۷- در ضمیمه شماره ۵ طرفین میتوانند در مورد حداقل میزان فروش مورد تضمین و در مورد نتایج عدم وصول به آن توافق نمایند.
ماده ۸- نمایندههای دستدوم (۱)
- الف) نماینده میتواند نمایندههای دستدوم را به کار مشغول دارد بهشرط آنکه حداقل از یک ماه قبل اعطاء کننده نمایندگی را در جریان اشتغال مذکور قرار دهد. نماینده مسئولیت فعالیتهای نمایندههای دستدوم خود را به عهده خواهد داشت.
- ب) نماینده باید بدون توسل به نمایندههای دستدوم فعالیتهای خود را انجام دهد.
ماده ۹ – آگاه داشتن اعطاء کننده نمایندگی
- ۱-۹- نماینده باید سعی کافی در آگاه نکاه داشتن اعطاء کننده نمایندگی در مورد فعالیتهای خود، شرایط بازار و میزان رقابت در داخل منطقه بنماید. او باید به هرگونه تقاضای منطقی اعطاء کننده نمایندگی جهت دریافت اطلاعات پاسخگو باشد.
- ۲-۹- نماینده باید سعی کافی جهت مطلع نگهداشتن اعطاء کننده نمایندگی در این مورد بنماید، قوانین و مقرراتی که در منطقه اجرا میشود و کالاها باید با آنها مطابقت نماید (بهعنوانمثال مقررات واردات، برچسب زدن، مشخصات فنی، مقررات ایمنی و غیره) و قوانین و مقررات مربوط به فعالیتهایش تا جایی که به اعطاء کننده نمایندگی مربوط میشود.
ماده ۱۰- قرارداد نمایندگی بازرگانی
مسئولیت فنی
- ۱-۱۰- نماینده باید از ملائت (توانایی پرداخت بدهی) مشتریانی که سفارشات آنها را به اعطاء کننده نمایندگی انتقال میدهد اطمینان حاصل نماید. او نباید سفارشات مشتریانی را که میداند و یا باید بداند که در وضعیت بحرانی ازنظر مالی به سر میبرند به اعطاء کننده نمایندگی انتقال دهد، بدون آنکه قبلاً اعطاء کننده نمایندگی را در جریان امر قرار داده باشد.
- ۲-۱۰-نماینده فقط درصورتیکه بهعنوان نماینده تضمینکننده مشتری در پرداخت بدهی عمل مینماید که طرفین صریحاً در مورد آن و میزان آن توافق نموده باشند. در این صورت طرفین باید ضمیمه شماره ۴ را تکمیل و امضاء نمایند.
ماده ۱۱ – علائم تجاری و سایر علائم اعطاء کننده نمایندگی
- ۱-۱۱- نماینده از علائم تجاری، اسامی تجارتی یا هر نوع علائم دیگر اعطاء کننده نمایندگی استفاده خواهند نمود، اما فقط بهمنظور شناساندن و تبلیغات در مورد کالاها در محدوده این قرارداد و صرفاً در جهت منافع اعطاء کننده نمایندگی.
- ۲-۱۱-نماینده بدینوسیله موافقت مینماید که اقدام به ثبت هیچیک از علائم تجارتی، اسامی تجارتی و یا علائم اعطاء کننده نمایندگی (یا آنهایی که میتوانند به علت شباهت با علائم اعطاء کننده نمایندگی اشتباه برانگیز باشند) در منطقه یا جای دیگر ننموده و نخواهد نمود.
- ۳-۱۱- حق استفاده از علائم تجاری، اسامی تجارتی یا علائم دیگر که بهموجب بند اول این ماده پیشبینیشده بهمحض انقضاء یا خاتمه قرارداد حاضر به هر دلیلی که باشد برای نماینده لغو خواهد شد.
- ۴-۱۱- نماینده باید در صورت اطلاع، اعطاء کننده نمایندگی را از هرگونه تجاوز نسبت به علائم تجارتی یا سایر علائم او آگاه نماید.
ماده ۱۲- شکایات مشتریان
نماینده باید اعطاء کننده نمایندگی را بلافاصله از هرگونه شکایت و یا اظهار عقیدهای که از مشتریان در مورد کالاها دریافت مینماید آگاه نماید. طرفین قرارداد باید با چنین شکایاتی صحیحاً برخورد نماید. هیچ نوع اختیاری جهت متعهد نمودن اعطاء کننده نمایندگی به هر صورتی که باشد ندارد مگر آنکه مجوز کتبی خاصی در این زمینه دریافت نموده باشد.
ماده ۱۳- انحصار
- ۱-۱۳- اعطاء کننده نمایندگی نباید در طول عمر این قرارداد حق عرضه یا فروش کالاها را به شخص دیگری در داخل منطقه اعطاء یا تعهد بنماید.
- ۲-۱۳- اما بههرحال اعطاء کننده نمایندگی میتواند مستقیماً بدون دخالت نماینده با مشتریانی که در منطقه هستند معامله نماید (بهشرط آنکه نماینده را از این امر مطلع سازد) از هر فروشی که بدین ترتیب انجام میشود نماینده محق به دریافت کارمزد آن بهموجب این قرارداد خواهد بود.
- ۳-۱۳- اعطاء کننده نمایندگی میتواند با مشتریان خاص، مندرج دربند ۲ ضمیمه شماره ۶ معامله نماید. در ارتباط با فروش به این مشتریان، نماینده محق به دریافت کارمزد کاهش دریافت که دربند ۲ ضمیمه شماره ۶ پیشبینیشده خواهد بود درصورتیکه بند ۲ ضمیمه شماره ۶ (مشتریان خاص کارمزد کاهشیافته) توسط طرفین تکمیلنشده باشد، پاراگراف ۳ ۱۳ اعمال نخواهد شد
ماده ۱۴- آگاه نگهداشتن نماینده
- ۱-۱۴- اعطاء کننده نمایندگی باید کلیه اطلاعات کتبی لازم را در ارتباط با کالاها (مانند لیست قیمتها، بروشورها، و غیره) و نیز اطلاعاتی را که جهت انجام تعهدات قراردادی نماینده بهموجب این قرارداد موردنیاز میباشد در اختیار وی قرار دهد.
- ۲-۱۴-بهعلاوه باید او بدون تأخیر غیرموجه نماینده را از رد یا قبولی و یا عدم اجرای هر معاملهای که توسط نماینده به وی منتقلشده است، آگاه نماید.
- ۳-۱۴- اعطاء کننده نمایندگی باید نماینده را در مورد هرگونه مکاتبات مربوطه با مشتریان داخل منطقه آگاه کند.
- ۴-۱۴- درصورتیکه اعطاء کننده احتمال بدهد که ظرفیت تولید او بهطور عمده پایینتر از حدی خواهد بود که معمولاً مورد انتظار نماینده است، ظرف مدت معقولی نماینده را آگاه خواهد کرد.
ماده ۱۵-قرارداد نمایندگی بازرگانی
کارمزد نماینده
- ۱-۱۵-نماینده مستحق دریافت پیشبینیشده دربند ۱ ضمیمه ۴ برای فروش کلیه کالاها به مشتریانی که در طول مدت قرارداد در منطقه ایجادشدهاند میباشد.
- ۲-۱۵- درصورتیکه نماینده در معامله با مشتریان واقع در منطقه سفارشاتی را بگیرد که منجر به انعقاد قرارداد فروش با مشتریانی در خارج از منطقه گردد و چنانچه اعطاء کننده نمایندگی سفارشات مذکور را قبول نماید نمایند محق به دریافت کارمزد کاهشیافته میباشد که مبلغ آن مورد به مورد تعیین خواهد شد. همچنین چنانچه نماینده دیگری سفارشاتی از مشتریان خارج از منطقه بگیرد که منجر به قرارداد فروش با مشتریان داخل منطقه گردد کارمزد نماینده کاهش خواهد یافت.
- ۳-۱۵- هرگاه در صورت اقتضاء به مشتری امتیازاتی مطلوبتر از شرایط استاندارد اعطاء کننده نمایندگی داده شود طرفین میتوانند از قبل در مورد کارمزد کاهشیافته مربوط توافق نمایند. درصورتیکه طرفین بند ۳ ضمیمه شماره ۴ را تکمیل نموده باشند ارقام مندرج دران موارد مربوطه اعمال خواهد شد.
- ۴-۱۵-مگر در صورت توافق کتبی به نحو دیگر، کارمزد دربرگیرنده هرگونه هزینه انجامشده توسط نماینده در جهت اجرای تعهدات خود بهموجب این قرارداد میباشد (از قبیل هزینههای تلفن، تلکس، دفتر، مسافرت و غیره)
ماده ۱۶- روش محاسبه کارمزد و پرداخت آن
- ۱-۱۶- محاسبه کارمزد بر مبنای مبلغ خالص صورتحسابها یعنی بر مبنای قیمت واقعی فروش (منهای هرگونه تخفیف بهاستثنای تخفیفهای نقدی) خواهد بود، بدون هرگونه هزینههای اضافی (مانند هزینههای بستهبندی، حملونقل، بیمه) و بدون هر نوع عوارض یا مالیاتها (شامل مالیات بر ارزشافزوده) از هر نوع، مشروط بر آنکه اینگونه هزینههای اضافی عوارض و مالیاتها بهطور جداگانه در صورتحساب قیدشده باشد.
- ۲-۱۶- نماینده وقتی محق به دریافت کارمزد میگردد که مبلغ صورتحساب بهطور کامل توسط مشتری پرداختشده باشد. درصورتیکه روش پرداخت طبق قرارداد بهصورت اقساطی باشد، نماینده محق به دریافت نسبت سهم خود از مبلغ پیشپرداخت خواهد شد. درصورتیکه اعطاء کننده نمایندگی توسط مشتریان خود در قبال ریسک عدم پرداخت بیمهشده باشد طرفین میتوانند با تکمیل بند ۱-۴ ضمیمه ۶ توافق نماینده که کارمزد از مبلغی که توسط اعطاء کننده نمایندگی از بیمه اخذ گردیده پرداخت شود.
- ۳-۱۶- اعطاء کننده نمایندگی باید صورتوضعیتهای سهماهه کارمزدهای مورد استحقاق را جهت نماینده تهیه و کلیه معاملاتی را که کارمزد آنها پرداخت میباشد را تنظیم نماید. کارمزد نباید دیرتر از آخرین روز ماه بعد از سهماهه مربوط پرداخت شود.
- ۴-۱۶- نماینده حق دسترسی به کلیه اطلاعات را دارد بهخصوص استخراج اطلاعات از دفاتر اعطاء کننده نمایندگی بهمنظور رسیدگی به مبالغی که بابت کارمزد استحقاق دارد، اعطاء کننده نمایندگی باید به حسابدار مستقلی که بدین منظور از طرف نماینده تعیین میشود اجازه دهد تا دفاتر وی را بهمنظور رسیدگی پرداختهای مربوط به محاسبه کارمزد نماینده بررسی نماید، هزینه این رسیدگی به عهده نماینده خواهد بود.
- ۵-۱۶- چنانچه هرگونه مجوز دولتی جهت انتقال کارمزد (یا هر مبلغ دیگری که نماینده محق به دریافت آن است) به خارج لازم باشد (مثلاً به دلایل وجود مقررات کنترل ارز در کشور اعطاء کننده نمایندگی) در این صورت پرداخت مبلغ مذکور پس از اخذ مجوز صورت خواهد گرفت. اعطاء کننده نمایندگی باید کلیه اقدامات لازم را جهت اخذ مجوز فوقالذکر به عمل آورد.
- ۶-۱۶- بهجز در صورت توافق به نحو دیگر، محاسبه کارمزد به ارزی خواهد بود که قرارداد فروش به آن ارز بوده و کارمزد به آن تعلقگرفته است.
- ۷-۱۷- هر نوع مالیاتی که به کارمزد نماینده در داخل منطقه تعلق گیرد به عهده نماینده خواهد بود.
ماده ۱۷- معاملات انجامشده
- ۱-۱۷- هیچگونه کارمزدی در ارتباط با پیشنهادات یا سفارشات توسط نماینده به اعطاء کننده نمایندگی منتقلشده اما موردقبول وی قرار نگرفته است تعلق نخواهد گرفت.
- ۲-۱۷- درصورتیکه اعطاء کننده نمایندگی درنتیجه سفارشاتی که توسط نماینده به وی منتقل گردیده قراردادی منعقد نماید که بعداً به مرحله اجرا درنیاید نماینده مستحق کارمزد خواهد بود مگر آنکه عدم اجرای قرارداد به دلایلی باشد که به اعطاء کننده نمایندگی منتسب نگردد.
ماده ۱۸- شرایط قرارداد
- ۱-۱۸-الف) این قرارداد به مدت نامحدود منعقد میگردد و تاریخ نفوذ آن عبارت است از …….
- ۲-۱۸-ب) این قرارداد میتواند توسط هر یک از طرفین با ابلاغ قبلی کتبی حداقل چهارماهه از طریق وسایل ارتباطی که تاریخ رسید آن را نشان میدهد (مثلاً پست سفارشی با رسید برگشت، پست مخصوص، تلکس) فسخ گردد. اگر قرارداد بیش از ۵ سال ادامه داشته باشد مدت ابلاغ باید ۶ ماه باشد، پایان مدت ابلاغ باید مصادف با پایان یک ماه تقویمیباشد. طرفین میتوانند کتباً مدت طولانیتری را جهت توافق نمایند.
- ۳-۱۸- ب) این قرارداد درتاریخ …….. نافذ میگردد و تا تاریخ ……… معتبر خواهد بود.
- ۴-۱۸- ب) این قرارداد بهطور خودبهخود برای مدت یک سال برای دورههای بعدی تمدید خواهد شد، مگر آنکه توسط هر یک از طرفین کتباً از طریق وسایل ارتباطی که تاریخ رسید آن را نشان میدهد (مثلاً پست سفارشی با رسید برگشت، پست مخصوص، تلکس) با بالغ حداقل چهار ماه قبل از تاریخ انقضاء از طریق پست سفارشی با رسید برگشت فسخ گردد. اگر قرارداد بیش از ۵ سال ادامه داشته باشد مدت ابلاغ باید ۶ ماه باشد. طرفین میتوانند کتباً مدت طولانیتری را جهت ابلاغ توافق نمایند.
ماده ۱۹- معاملات ناتمام
- ۱-۱۹- سفارشاتی که از مشتریان مستقر در داخل منطقه توسط نماینده و یا مستقیماً توسط اعطاء کننده نمایندگی دریافت میگردد و حداکثر ظرف ۶ ماه از تاریخ انقضاء منجر به قرارداد فروش میشود، نماینده را محق به دریافت کارمزد مینماید.
- ۲-۱۹- هیچ کارمزدی برای قراردادهای فروشی که سفارشات موضوع آن بعد از انقضاء یا فسخ این قرارداد دریافت شده است به نماینده تعلق نخواهد گرفت. مگر درصورتیکه تحقق معامله مذکور عمدتاً به دلیل مساعی نماینده در طول اعتبار قرارداد نمایندگی صورت گرفته و اگر قرارداد مذکور ظرف مدت منطقی پس از انقضا یا فسخ این قرارداد منعقدشده باشد نماینده باید بههرحال قبل از انقضا یا فسخ این قرارداد اعطاء کننده نمایندگی را کتباً در جریان مذاکرات در حال انجامی که ممکن است بهموجب این بند برای او حق کارمزد ایجاد نماینده قرار دهد.
ماده ۲۰-قرارداد نمایندگی بازرگانی
فسخ قبل از موعد
- ۱-۲۰- هر یک از طرفین میتوانند این قرارداد را در صورت نقض عمده تعهدات قراردادی توسط طرف دیگر یا به دلیل اوضاعواحوالی که فسخ قبل از موعد قرارداد را موجد نماد با ابلاغ کتب از طریق وسایل ارتباطی که تاریخ رسید داشته باشد (مثلاً پست سفارشی با رسید برگشت، پست مخصوص، تلکس) را فوراً فسخ نماید.
- ۲-۲۰- هرگونه قصور توسط یکطرف دران جام تمام یا قسمتی از تعهدات خود بهموجب این قرارداد بهطوریکه طرف دیگر را دران جام تمام یا قسمتی از تعهدات خود بهموجب این قرارداد بهطوریکه طرف دیگر را ازآنچه که حقاً از اجرای این قرارداد انتظار داشته است بهطور عمده محروم نماید نقض قرارداد منظور ماده ۱-۲۰ فوقالذکر تلقی میگردد اوضاعواحوالی که باوجودآن منطقاً انتظار نرود که طرف فسخ کننده بر تعهدات خود باقی بماند، اوضاعواحوال خاص منظور ماده ۱-۲۰ فوقالذکر تلقی میگردد.
- ۳-۲۰- طرفین بدینوسیله توافق مینمایند که نقض مقررات از مواد (۱) این قرارداد اساساً از موارد نقض عمده تلقی میگردد مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. مضافاً هر نوع تخلف از تعهدات قراردادی درصورتیکه علیرغم تقاضای طرف دیگر جهت اجرای تعهدات قراردادی تکرار شود از موارد نقض عمده تلقی میشود.
- ۴-۲۰-علاوه بر این طرفین توافق مینمایند که موارد زیر بهعنوان اوضاعواحوال استثنایی تلقی میشود و فسخ قبل از موعد توسط طرف دیگر را موجه خواهد نمود. ورشکستگی، مهلت قانونی برای تعویق در تصفیه دیون، تصفیه، انحلال یا هر نوع مصالحه فیمابین بدهکار و طلبکاران، یا هر نوع اوضاعواحوال که احتمال داشته باشد بتواند بر توانایی یکطرفه بهطور عمده جهت انجام تعهدات خود بهموجب این قرارداد اثر بگذارد.
- ۵-۲۰- اگر طرفین ضمیمه شماره ۷ را تکمیل نموده باشند اعطاء کننده نمایندگی میتواند در صورت بروز تغییر در کنترل، مالکیت و یا مدیریت شرکت نماینده، طبق مقررات مذکور در ضمیمه شماره ۷ قرارداد را فوراً فسخ نماید.
- ۶-۲۰- درصورتیکه یکی از طرفین قرارداد را بهموجب این ماده فسخ نماید اما هیئتداوران دلایل ارائهشده توسط آنطرف را جهت فسخ قبل از موعد موجه ندانند فسخ معتبر خواهد بود، اما طرف دیگر محق به دریافت خسارات ناشی از فسخ غیرموجه زودتر از موعد میگردد. خسارت مذکور معادل معدل کارمزدی خواهد بود که اگر قرارداد تا مرحله فسخ عادی قرارداد ادامه پیدا مینمود تعلق میگرفت مگر آنکه طرف خسارتدیده ثابت نماید که میزان واقعی خسارت بیشتر است (یا به همین ترتیب طرف فسخ کننده ثابت نماید که میزان واقعی خسارت کمتر است) خسارت فوقالعاده بهعلاوه غرامتی خواهد بود که بهموجب ماده ۲۱ تعلق خواهد گرفت.
ماده ۲۱- پرداخت غرامت در صورت فسخ
- ۱-۲۱- الف) نماینده محق به دریافت غرامت (غرامت شهرت تجارت) خواهد بود درصورتیکه:۱- او مشتریان جدیدی برای اعطاء کننده نمایندگی آورده یا میزان معاملات با مشتریان موجود وی را بهطور عمده افزایش داده باشند و اعطاء کننده نمایندگی منافع عمدهای را از معامله با چنین مشتریانی به دست آورده باشد و ۲- تا حدی که پرداخت غرامت مذکور با توجه به کلیه اوضاعواحوال و بهخصوص با توجه به میزان کارمزدی که درنتیجه معاملات با چنین مشتریانی از نماینده فوتشده است منصفانه باشد.
- ۱-۲۱- ب) (۲) نماینده در صورت فسخ قرارداد محق به دریافت غرامت شهرت تجاری یا غرامتهای مشابه (۳) نخواهد بود
- – در این قسمت طرفین میتوانند مواردی را که نقض آنها میتواند از اهمیت خاصی برخوردار باشد درج نماید. ازجمله در مورد ماده ۵ (عدم رقابت)،۳-۷ (حداقل میزان فروش تضمینشده، در صورت توافق)، ۲-۱۱((ثبت غیرمجاز علامات تجاری اعطاء کننده نمایندگی توسط نماینده)، ۱-۱۳ (اعطاء انحصار توسط اعطاء کننده نمایندگی) و ۱-۱۵(پرداخت کارمزد به نماینده) توصیه میگردد که استفاده از این ماده فقط محدود به موارد مهم باشد.
- – در برخی کشورهای جامعه اقتصادی اروپا که دستورالعمل جامعه اقتصادی اروپا را به کار گرفتهاند یا سایر کشورهای دارای مقررات لازمالاجرا مشابه، انتخاب شق الف میتواند تخلف از الزامات لازم الاتباع است.
- – منظور از این تعریف وسیع آن است که پرداخت هر نوع غرامتی را که باید در صورت فسخ قرارداد (غیر از مورد نقض قرارداد توسط اعطاء کننده نمایندگی) پرداخت گردد را شامل شود، ازجمله پرداختهایی که تحت عنوان (غرامت) یا غرامت شهرت تجاری) تعریفنشدهاند بند ۲-۳ مذکور در قسمت مقدمه را ملاحظه نمایید
این مقررات محدودیتی در مورد حق نماینده جهت ادعای خسارت راجع به نقض قرارداد به وجود نخواهد آورد، درجایی که فسخ مذکور توسط اعطاء کننده نمایندگی منجر به چنین نقصی گردد و بهموجب ماده ۶-۲۰ جبران نشده باشد.
- ۲-۲۱- مبلغ غرامت ازرقمی که بهعنوان غرامت یک سال و بر مبنای معدل دستمزد سالیانه در ۵ سال قبل محاسبه میشود تجاوز نخواهد کرد. درصورتیکه قرارداد به مدت کمتر از ۵ سال به طول انجامد غرامت بر مبنای معدل همان مدت محاسبه خواهد شد.
- ۳-۲۱- نماینده از طرف یک سال از تاریخ فسخ کتباً مطالبه غرامت ننماید حق مطالبه خسارت را نخواهد داشت.
- ۴-۲۱- نماینده در موارد ذیل حق مطالبه غرامت را نخواهد داشت:
- – درصورتیکه اعطاء کننده نمایندگی قرارداد را طبق شرایط ماده ۲۰ فسخ نموده باشد.
- – درصورتیکه نماینده خود قرارداد را فسخ نموده باشد، مگر آنکه فسخ مذکور بهموجب مقررات ماده ۲۰ یا به دلایلی مانند سن، ناتوانی یا بیماری صورت گرفته باشد که نتیجتاً نماینده منطقاً نتواند به فعالیت خود ادامه دهد.
- – درصورتیکه نماینده طبق ماده ۲-۲۶ حقوق و وظایف ناشی از قرارداد نمایندگی را به دیگری واگذار نماید.
۵-۲۱- غرامت شهرت تجاری که در این ماده پیشبینیشده بهجای جبران خسارت یا ضرری است که ناشی از انقضاء یا فسخ قرارداد باشد (بهجز خسارت ناشی از نقض قرارداد)
ماده ۲۲- عودت اسناد و مدارک و نمونهها
با انقضاء این موافقتنامه نماینده باید کلیه وسایل تبلیغاتی و سایر اسناد و مدارک و نمونهها که توسط اعطاء کننده نمایندگی برای او تهیه و در اختیارش میباشد را به نامبرده بازگرداند.
ماده ۲۳- داوری – قانون حاکم
- ۱-۲۳-هرگونه اختلاف ناشی از و یا مربوط به این قرارداد باید حسب (مقررات سازش و داوری اتاق بازرگانی بینالمللی) با استفاده از یک یا چند داور که بر اساس مقررات مذکور منصوب میشود حلوفصل نمود.
- ۲-۲۳- الف) داوران مقررات مندرج در این قرارداد و اصول شناختهشده حقوقی درزمینهٔ تجارت بینالمللی ناظر بر قراردادهای بینالمللی نمایندگی تجارتی را با در نظر گرفتن مقررات داخلی موضوع ماده ۳-۲۳- ذیل اعمال خواهد شد. درصورتیکه نماینده در داخل کشورهای جامعه اقتصادی اروپا مستقر باشد دستورالعمل مورخ ۱۸ دسامبر ۱۹۸۶ جامعه اقتصادی اروپا نیز اعمال میگردد.
- ۲-۲۳- ب) این قرارداد تابع قانون ……… کشور میباشد (اسم کشوری که قانون آن اعمال خواهد شد (۱)
- ۳-۲۳ داوران باید مقررات آمره کشور مقر نماینده را که بههرحال حتی اگر طرفین قرارداد را تابع قانون خارجی کرده باشد لازمالاجرا هستند ملحوظ بدارد. داوران میتوانند مقررات فوقالذکر را تا حدی اعمال نمایند که اصول آنها ازنظر جهانی شناختهشده باشد و مشروط بر آنکه اعمال آنها با توجه به معیارهای تجارت بینالمللی منطقی بوده و یا مربوط با اجرای رأی داوران باشد.
ماده ۲۴- ضمیمه شدن خودبهخود بهموجب قرارداد حاضر
- ۱-۲۴-اگر طرفین بین شقوق مندرج در مواد ۸-۱۸ و ۲-۲۳ که تحت حروف الف و ب قرارگرفتهاند یک شق را با حذف دیگری انتخاب ننمایند و درصورتیکه به طریق دیگر نیز صراحتاً انتخابی ننموده باشد شق الف قابلاعمال تلقی میگردد.
- ۲-۲۴ اگر طرفین بین شقوق مندرج در ماده ۲۱ (غرامت شهرت تجاری در صورت فسخ)، تحت حروف الف و ب یکی را با حذف دیگری انتخاب ننماید و به طریق دیگر نیز صراحتاً انتخابی ننموده باشد درصورتیکه بهموجب مقررات لازمالاجرا در کشوری که نماینده درانجا مستقر است غرامت شهرت تجاری در صورت فسخ شناختهشده باشد شق اول و در غیر این صورت شق ب اعمال خواهد شد.
- ۳-۲۴- ضمایم پیوست به این قرارداد، جزء لاینفک موافقتنامه را تشکیل میدهد، ضمایم یا قسمتهایی از ضمایم که تکمیلنشدهاند فقط تا حدود و تحت شرایط مندرج در این قرارداد معتبر میباشد.
- – این فرم نمونه با این فرض تنظیمشده مه قانون داخلی خاصی بر آن حاکم نباشد (بهطوریکه در شق الف ماده ۲-۲۳ قیدشده است) اما اگر علیرغم آن طرفین ترجیح بدهند که یک قانون داخلی حاکم بر قرارداد باشد، باید از قبل بررسی نمایند که مواد فرم نمونه با مقررات لازمالاجرای قانونی که انتخاب نمودهاند منطبق باشد.
ماده ۲۵- قرارداد نمایندگی بازرگانی
توافقات قبلی – تغییرات – بطلان
- ۱-۲۵- این قرارداد هر نوع توافق قبلی دیگر فیمابین را در این زمینه لغو مینماید.
- ۲-۲۵- هیچگونه اضافه یا تغییری در این قرارداد معتبر نیست مگر آنکه بهصورت کتبی باشد؛ اما بههرحال اگر نحوه عملکرد یکطرف موجب جلب اطمینان طرف دیگر باشد دیگر نمیتواند ت حد مذکور به بیاعتباری اضافات یا تغییراتی که کتبی نشده است تمسک جوید.
- ۳-۲۵- بیاعتباری یک ماده از قرارداد موجب عدم اعتبار کل قرارداد نخواهد شد، مگر آنکه چنین مادهای خیلی اساسی تلقی گردد، بدین معنا که ماده مذکور از چنان اهمیتی برخوردار باشد که اگر طرفین یا طرفی که ماده موردبحث به نفع او وضعشده است میدانست که این ماده بیاعتبار است قرارداد را منعقد نمینمود.
ماده ۲۶-ممنوعیت واگذاری
۱-۲۶ قرارداد حاضر نمیتواند بدون توافق کتبی قبلی طرفین آن واگذار گردد.
۲-۲۶- چنانچه بند الف ماده ۲۱ قابلاعمال باشد و اگر نماینده با رضایت اعطاکننده نمایندگی طبق ماده ۴-۲۱ ج نمایندگی را واگذار نماید در محاسبه غرامت شهرت تجاری نماینده جدید طبق ماده ۲۱ فعالیت نماینده قدیم نیز در نظر گرفته خواهد شد. این امر صراحتاً موردتوافق است که مبلغ پرداختشده توسط نماینده جدید به نماینده قبلی در محاسبه غرامت در نظر گرفته نخواهد شد. (۱)
ماده ۲۷- نسخه معتبر
متن انگلیسی این قرارداد تنها نسخه معتبر میباشد. (۲)
منعقد در ………………….. به تاریخ ………………
اعطاء کننده نمایندگی نماینده
…………………… ……………
- – منظور از این جمله آن است که روشن نماید قیمتی که توسط نماینده جدید به نماینده قدیم پرداخت میشود (قیمتی که ممکن است تحت تأثیر مسائلی قرار بگیرد که خارج از حدود قرارداد نمایندگی است) مبنای محاسبه غرامت نخواهد بود.
- – اگر قرارداد به زبان دیگری نوشته شود این ماده باید بهمنظور تعیین زبان تغییر کند.
ضمیمه شماره ۱ قرارداد نمایندگی بازرگانی
کالاها و منطقه
(ماده ۱-۱)
بند ۱ – کالاها
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
چنانچه پاراگراف شماره ۱ از ضمیمه شماره ۱ تکمیلنشده باشد، کلیه کالاها که در حال حاضر یا در آینده توسط اعطاء کننده نمایندگی تولید و یا فروخته شود ازنظر این قرارداد بهعنوان کالای (موضوع قرارداد) محسوب خواهد گردید.
بند ۲ – قلمرو جغرافیایی
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
چنانچه پاراگراف شماره ۱ از ضمیمه شماره ۱ تکمیلنشده باشد، تمامی قلمرو جغرافیایی کشوری که محل کار و فعالیت نماینده است ازنظر این قرارداد بهعنوان قلمرو جغرافیایی (موضوع این قرارداد) محسوب خواهد شد.
ضمیمه شماره ۲ قرارداد نمایندگی بازرگانی
کالاها و اعطاء کنندگان نمایندگی که نماینده، نمایندگی آنها را دارد
(ماده ۴-۵)
این ضمیمه در صورتی قابلاجرا است که توسط طرفین تکمیلشده باشد.
نماینده بدینوسیله اعلام میدارد که وی در زمان انعقاد این قرارداد کالاهای ذیل را بهطور مستقیم و یا غیرمستقیم نمایندگی داشته (و یا توزیع و یا تولید) مینماید.
اعطاء کننده نمایندگی کالاها
………………………… …………………..
……………………….. …………………..
……………………….. …………………..
ضمیمه شماره ۳ قرارداد نمایندگی بازرگانی
تبلیغات، نمایشگاهها
بند ۱- تبلیغات (ماده ۲-۶)
چنانچه توافق کتبی دیگری نشده باشد، هزینه تبلیغات موردتوافق بهصورت ذیل بین طرفین تقسیم میگردد:
اعطاکننده نمایندگی: ……………………………%
نماینده: ………………………………….%
درصورتیکه در فضای خالی موجود در پاراگراف بالا ارقامی ذکر نگردد، هزینههای تبلیغاتی انجامشده توسط هر یک از طرفین به عهده خود او خواهد بود.
بند ۲- نمایشگاهها (ماده ۲-۶)
چنانچه توافق کتبی دیگری نشده باشد، هزینه مشارکت در بازارهای مکاره و نمایشگاهها بهصورت ذیل بین طرفین تقسیم میشود
اعطاکننده نمایندگی: ……………………………%
نماینده: ………………………………….%
درصورتیکه در فضای خالی موجود در پاراگراف بالا ارقامی ذکر نگردد، هزینههای تبلیغاتی انجامشده در نمایشگاهها توسط هر یک از طرفین به عهده خود او خواهد بود
ضمیمه شماره ۴ قرارداد نمایندگی بازرگانی
تعیین حداقل میزان فروش تضمینشده
ماده ۳-۷
ضمیمه شماره ۴ فقط در صورتی قابلاعمال است که طرفین حداقل میزان فروش را با تکمیل یکی از ارقام انتخابی ذیل الذکر تعیین نموده باشد.
نماینده متعهد میشود، سفارشاتی را که کمتر از
……………………….. (میزان به پول)
…………………………. (میزان به کالا)
…………………………. (میزان به موردتوافق طبق ماده ۱-۷)
چنانچه در پایان سال حداقل میزان فروش تضمینشده به دلایلی به غیر ازآنچه که بهموجب آن اعطاء کننده نمایندگی مسئول است حاصل نگردد مشروط به دادن اخطار یکماهه، اعطاء کننده نمایندگی بنا بر انتخاب خود میتواند این قرارداد را فسخ، یا انحصار نماینده را باطل نماید، یا محدوده منطقه را کاهش دهد. بههرحال این حق باید بهصورت کتبی و ظرف دو ماه پس از پایان سالی که دران حداقل فروش تضمینشده حاصل نگردیده است اعمال گردد.
مگر اینکه طرفین به ارقام دیگری توافق نمایند، حداقل میزان تضمینشده فوق برای هرسال ادامه قرارداد (ازجمله در صورت تجدید آن) قابلاعمال باشد.
ضمیمه شماره ۵ قرارداد نمایندگی بازرگانی
تضمین مشتری برای پرداخت بدهی
ماده ۲-۱۰
ضمیمه شماره ۵ فقط تا حدود تعیینشده توسط طرفین و بهشرط امضاء طرفین قابلاجرا است
نماینده بهعنوان تضمینکننده مشتری در پرداخت بدهی، طبق شرایط مذکور در ذیل عمل خواهد نمود.
تعهد بدین معنا است که نماینده طبق شق مورد انتخاب بهموجب بند ۲ ذیل الذکر تعهد مینماید تمام یا قسمتی از مبلغ را که اعطاء کننده نمایندگی محق به دریافت آن از مشتری بوده ولی به دلایلی آن را دریافت ننموده است (درصورتیکه عدم پرداخت به دلیلی منتسب به اعطاء کننده نمایندگی نباشد) را پرداخت نماید. تعهد تضمین مشتری شامل هزینههایی که اعطاء کننده نمایندگی برای وصول طلب خود متحمل شده است نخواهد بود.
۱- نماینده مسئول خواهد بود:
- -الف) ………………. برای هر معاملهای که توسط وی منتقلشده است.
- -ب) ……………….. فقط برای معاملات یا مشتریانی که صریحاً بهطور مورد به مورد، موردتوافق قرارگرفتهاند.
۲- مسئولین نماینده عبارت خواهد بود از:
- -الف) …………………… غیر محدود
- -ب) …………………….. محدود به …………………….. % از رقم پرداختنشده.
- -ج) …………………….. محدود به ………….. برابر کارمزد توافق شده
۳-نماینده مستحق دریافت کارمزد اضافه به میزان ………….. % برای کلیه معاملاتی که دران تضمین مشتری دارد میباشد.
۴- چنانچه زیان به دلایلی باشد که اعطاء کننده نمایندگی صریحاً مسئول آن است، مستحق هیچگونه تضمین مشتری نخواهد بود.
۵-نماینده هیچگونه حقی بر کارمزد طبق ماده ۲-۱۶ نخواهد داشت بههرحال تضمین مشتری بههیچعنوان بیش از مبلغ بدهی مشتری منهای کارمزد نماینده نخواهد بود.
اعطاکننده نمایندگی نماینده
ضمیمه شماره ۶ قرارداد نمایندگی بازرگانی
کارمزد
بند ۱- میزان کارمزد (ماده ۱-۱۵)
۱-۱- کارمزد ساده
میزان کارمزد عبارت است از …………………….. %
۲-۱- کارمزدهای مختلف طبق ارزش قرارداد فروش
اگر بند ۲-۱ تکمیل شود بهجای بند ۱-۱ اعمال خواهد شد.
قراردادهای فروش تا میزان
قراردادهای فروش از میزان …………………….. تا ………….. …………..%%
قراردادهای فروش از میزان …………………….. تا ………….. …………..%%
قراردادهای فروش بالاتر از ………….. …………..%%
بند ۲—مشتریان خاص کارمزد کاهشیافته (ماده ۳-۱۳)
برای کلیه فروشهایی که به مشتریان ذیل انجام میشود نمایند محق به دریافت کارمزد کاهشیافته ذیل میباشد:
…………..%%
…………..%%
…………..%%
…………..%%
بند ۳- حدود مذاکره روی قیمت و تخفیفها (ماده ۳-۱۵)
۱-۲- حدود مذاکره روی قیمت
نماینده میتواند تا میزان ………% بر روی قیمتهای مندرج در لیست قیمتهای جاری مذاکره نمایند.
بنابراین نماینده میتواند هر مقدار تخفیفی را در محدوده مذاکره بدون کاهش نرخ کارمزدش به مشتریان پیشنهاد دهد.
۲-۳- تخفیف مجاز
نماینده میتواند تخفیفات ذیل را به مشتریان پیشنهاد که مستلزم کاهش در کارمزد او طبق جدول زیر است
حدود مذاکره …………………………. % کارمزد کامل
تخفیف تا میزان ……………. % کارمزد ……………. %
تخفیف تا میزان ……………. % کارمزد ……………. %
تخفیف تا میزان ……………. % کارمزد ……………. %
تخفیف تا میزان ……………. % کارمزد ……………. %
۳-۳- تخفیفی که باید موردتوافق قرار بگیرد
مینماید تعهد مینماید که هیچگونه تخفیفی بالاتر از حداکثر تخفیفی را که در جدول بند ۲-۳ فوقالذکر نشان دادهشده است بدون اخذ مجوز کتبی قبلی از اعطاء کننده نمایندگی به مشتریان پیشنهاد ننماید.
ضمیمه شماره ۷ قرارداد نمایندگی بازرگانی
تغییر در کنترل، مالکیت و یا مدیرت در شرکت نماینده
اعطاکننده نمایندگی میتواند قرارداد را بلافاصله فسخ نماید، چنانچه:
آقای …………………….. دیگر دارای …………………….% از سهام شرکت نماینده نباشد.
آقای ………………….. دیگر دارای عنوان (سمت) ……………….. در شرکت نماینده نباشد.
همزمان اگر شق الف از ماده ۲۱ قابلاعمال باشد. شرکت نماینده میتوان این قرارداد را به دلایل سنی، بیماری یا ناتوانی آقای ……… طبق ماده ۴-۲۱ الف، (ب) قرارداد، بدون از دست دادن حق مربوط به غرامت شهرت تجاری تحت مقررات مربوطه، فسخ نماید
- موضوع مطلب: قرارداد نمایندگی بازرگانی –اتاق بازرگانی بینالمللی
- گردآوری شده توسط: کارشناسان رسمی دادگستری